Werk & Uitleg

Voorbeeld casussen

Activering

Dhr. K.(50) heeft in zijn werk een werk gerelateerde PTSS opgelopen. Daardoor heeft hij langere tijd niet kunnen werken. In overleg met de behandelaar is nu het moment om weer rustig te starten met het opbouwen van het zelfvertrouwen, concentratie en dagritme. Dhr. K. komt om te beginnen twee dagdelen naar de werkplaats. Hij wil graag een nieuwe vaardigheid leren om zo zijn aandacht te trainen. Misschien iets met elektronica of houtbewerken. Ook wil hij graag deelnemen aan de ontspanningsoefeningen. Stukje bij beetje gaat het beter. Ook zijn partner merkt de vooruitgang. Hij slaapt beter, krijgt weer vertrouwen in zijn lichaam en krijgt meer controle over zichzelf. Stukje bij beetje wordt zijn draagkracht groter. Samen met zijn werkgever wordt gekeken naar de mogelijkheden voor verder herstel op weg naar duurzame inzetbaarheid.

Arbeidsonderzoek

Meneer F. (32) is al geruime tijd op zoek naar werk. Dat doet hij samen met een reïntegratiebedrijf. Het traject verloopt moeizaam en er wordt geen echt resultaat geboekt. Er zijn al verschillende cursussen aangeboden maar meneer F. voelt zich hierdoor niet gesterkt. De opdrachtgever twijfelt aan de motivatie van meneer F. maar zijn trajectbegeleidster vermoedt dat er iets anders aan de hand is, ook al komt zij er niet achter wat. In overleg met alle partijen komt meneer F. voor een arbeidsonderzoek naar Werk & Uitleg. Tijdens deze periode komt aan het licht dat meneer F. ADHD heeft hetgeen ook getest wordt door een psycholoog. Het is voor meneer F. zelf ook een hele opluchting omdat hij nu de oorzaak kent waarom het steeds niet lukken wil. Werk & Uitleg maakt een plan hoe meneer F. beter met zijn beperking om kan gaan.

Voor alle partijen is nu meer duidelijkheid en er kan nu meer efficiënt gewerkt worden aan passend werk voor meneer F.

Dagbesteding

Mevrouw de B. heeft autisme en moeite met het structureren van haar week. Haar persoonlijk begeleidster heeft haar gewezen op de mogelijkheden bij Werk & Uitleg. Samen maken ze een afspraak voor een intake. Tijdens dit gesprek is er ruimte voor mevrouw de B. om uit te leggen over haar passies. Ze is altijd bezig met muziek en zang en zou graag zelf een muziekinstrument willen maken. Ze werkt altijd heel precies en heeft daarom veel extra tijd nodig om het werkstuk af te krijgen. In cursussen loopt ze hier ook vaak tegen aan. Contact maken met andere mensen vindt ze ook moeilijk en het liefst werkt ze in een één op één situatie.

Mevrouw de B. wil bij Werk & Uitleg beginnen en samen met haar begeleidster vragen ze uitbreiding van het PGB budget aan. Ze wil een middag individuele begeleiding en een ochtend proberen in een kleine groep. Haar interesse voor de muziek komt ook aan de orde: ze gaat zich verdiepen in de gitaarbouw. Na een proefperiode is er een evaluatie met mevrouw de B. en haar begeleidster. Doordat mevrouw de B. nu twee keer per week een vaste dagbesteding heeft komt er ook thuis meer regelmaat in haar dagstructuur.